/ / iStock/Getty Images
Изследване на учени от Американската академия по неврология показа, че ежедневната консумация на сокове от богати на витамини плодове и зеленчуци позволява не само да се нормализира функционирането на организма, но и да се съхранят когнитивните способности с напредването на възрастта, съобщава сайтът MedicalXpress.

Шест добри храни за мозъка (ВИДЕО)

В рамките на 20-годишното си изследване невробиолозите стигнали до извода, че в резултат на редовната консумация на сокове от свежи плодове и зеленчуци е възможно човек на 73-годишна възраст да съхрани когнитивните способности, които е имал като тийнейджър.

Изследването обхванало над 27 000 мъже. Резултатите показали, че 55% от участниците консумирали най-често подобни сокове, имали добри когнитивни способности и можели да се справят дори със сложни умствени задачи, докато 38% били със средно добри когнитивни способности, а 7% - с лоши когнитивни способности.

Кои са плодовете, които предпазват мозъка от стареене? (ВИДЕО)

/ iStock/Getty Images

Участниците, които консумирали най-много зеленчуци - около 6 порции дневно, били с 34% по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите едва две порции дневно. Онези, които ежедневно пиели портокалов сок, били с 47% по-малка вероятност да имат лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите по-малко от една чаша сок месечно.

Вижте кои са най-здравословните съчетания на храни

Учените констатирали, че сред най-полезните за мозъка храни са портокалите, зелената салата, доматите, краставиците, млечните продукти, ябълките и ягодите.

Още съвети за здравословно хранене:

Разкриха кои храни подмладяват мозъка

Храни в помощ на мозъка

Учени изброиха кои са най-полезните продукти за мозъка

Осем златни правила за добро здраве на мозъка

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА