/ Thinkstock/Getty Images
Работохолизмът уврежда психичното здраве на жените, съобщи ЮПИ. Жените, които работят повече от 55 часа седмично, са с увеличен риск от депресия, сочат резултатите от британско изследване.
 
Жените, които работят дълги часове, са със 7,3 процента повече симптоми на депресия в сравнение с работещите между 35 и 40 часа седмично представителки на нежния пол.

Депресията ускорява стареенето на мозъка
 
Жените, които работят през всички или повечето уикенди, са с 4,6 процента повече депресивни симптоми в сравнение с онези, които работят 5 дни в седмицата. "Това е наблюдателно изследване и макар да не сме установили какви са причините за увеличения риск от депресия за жените, знаем, че много представителки на нежния пол извършват повече домашна работа от мъжете и в резултат работят дълги часове", заяви ръководителката на екипа Джил Уестън от Лондонския университетски колеж.

Седем велики жени от миналото, които промениха стереотипите (ВИДЕО)
 
Дългите часове работа за работещите майки са по-малко, отколкото за бездетните жени, а бащите работят по-дълги часове в сравнение с жените и мъжете без деца. Около половината от жените работили през уикендите, докато това се отнасяло за две трети от мъжете. "Жените, които работят повечето уикенди, са склонни да приемат нископлатена работа, а това увеличава нивото на депресия - отбеляза Уестън. - Жените по принцип са с по-голям риск от депресия в сравнение с мъжете и това бе потвърдено от изследването."
 
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Epidemiology & Community Health.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА