Предстоят най-светлите и прекрасни празници в годината и ако и вие сте решили да ги посрещнете извън къщи – независимо дали из страната или чужбина, то супер умните трикчета за оптимизация на ръчен багаж на Natali’s Beauty са точно за вас. Или казано по друг начин – ето как в малък куфар да съберем много неща:

Размерът има значение!

Особено при полетите, допустимият ръчен багаж, за който няма да плащате излишни такси, обикновено е 55 на 40 на 20 с максимална тежест 10кг.

Как да изберем куфара си?

Има много варианти на куфари, не само като размери и цветове, разбира се, но и като материи и допълнителни екстри с които разполагат – дали да са с твърда облицовка, със или без колелца, да са удобно и при дърпане, за което особено важна е височината на дръжката. А ако обичате багажът ми е да е изрядно подреден, мрежата, допълнителните закопчавания и отделения вътре са си чист бонус и пир за душата ми тип Монк.

Вижте как са се променили топ дестинациите за пътуване през годините (СНИМКИ)

Как да подбираме багажа?

Преценете от какво реално имате нужда. Ако имате бизнес полет - не пропускайте ризи и панталони, ако отивате на море - бански и рокли са преобладаващи, а за зимен курорт - обезателно топли дрехи и пижамки. Сортирайте много добре тоалетите си по дни, за да знаете, че наистина ще носите всяка дреха, която вземате.

багаж
ThinkStock/Getty Images

Как да спестим място?

Тук е другият тънък момент - как да успеем да натъпчем всичко, което искаме да носим, в куфара. Много готин трик е да не сгъваме част от дрехите, а да ги навиваме на руло - така наистина се пести място. Освен това, можем да навием чорапките си, да ги сложим в пликове и да ги пъхнем в допълнителния чифт обувки, който носим. А самите обувки да не слагаме в кутия, а отново всяка по отделно да поставим в плик и после по диагонал, за да спестим място.

Друг вариант за пестене на място е да не сгъваме всяка дреха по отделно, а да ги подредим по този начин една върху друга и след това да завием всичко - получава се нещо като многопластова зелка, но е гениално.

багаж
ThinkStock/Getty Images

Относно козметиката

Важно е да знаете, че за ръчен багаж в самолет нямате право да пренасяте течности, аерозоли и гелове в контейнери със съвместимост над 100 мл. Затова добро решение е да се снабдите с козметика в травъл сайз размери, която се продава навсякъде или пък да изсипете част от ваша козметика в подобни контейнерчета. Можете да използвате разни душ гелчета и лосиони от хотели, тестери от аптеки и изобщо - всякакви малки разфасовки на всичко, за което се сетите.

Чупливите вещи

И разбира се - чупливите вещи! Всички носим фотоапарат, чифт очила или друго чупливо нещо в ръчния си багаж. Винаги, винаги ги поставяйте в центъра на багажа, за да бъдат защитени вещите ви от меките дрехи.

Ценни правила преди пътуване в чужбина

Не забравяйте

На последно място - винаги оставяйте малко свободно място в ръчния си багаж. Със сигурност ще се изкушите да си купите нещо от новото място или най-малкото ще вземете сувенири и подаръци за близки хора - оставете малко място именно за тях!

И още:

Пет полезни съвета при пътуване със самолет (ВИДЕО)

Пътешествие из едно от най-мистичните места на земята (СНИМКИ)

4 мобилни приложения за пътешественици (ВИДЕО)

Полезни съвети към пътуващите със самолет

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук