Всеки може да диша през устата, но не е препоръчително, защото това може да доведе до снижена концентрация на вниманието и паметта, както и всякакъв вид трайни увреждания.

Да, дишането през устата е възможно, когато носа ни е запушен или ни е затруднено дишането. Това обаче не може да продължи дълго.

Идеалните звездни носове, за които жените мечтаят

Има си съвсем резонно и биологично обяснение - защо е важно да дишаме през носа. Когато вдишваме, носът загрява въздуха, достига нужната температура и пречиства кислорода преди да стигне до белите ни дробове. А когато гълтаме въздух с уста, има шанс да попаднат всякакви вредни вещества и гадости директно където не трябва.

дишане
ThinkStock/Getty Images

Носната кухина е първият отдел на дихателната система. Свободната циркулация на въздуха през носа е необходима за нормалното кръвообращение на цялата лицева област.

Запушеният нос, продължителната сенна хрема или алергичен ринит могат да доведат до натрупване на венозна кръв. А кръвообращението в носа е тясно свързано с кръвообращението в мозъка. Затова последиците могат да бъдат главоболие, умора, снижена концентрация на вниманието и паметта.

Да не забравяме също, че дишането през устата вкарва студен въздух и това директно може да доведе до възпаление на белите дробове.

Вижте още:

Американски лекар предлага лесен метод за заспиване с дишане

Откриха как се "ражда" въздишката

Сексът според формата на носа

Най-мощното зареждане на тялото и духа – почувствайте дишането си!

Как да бъдем спокойни: спрете за миг и усетете дишането си

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук