Как да бъдем спокойни: спрете за миг и усетете дишането си
Как да бъдем спокойни: спрете за миг и усетете дишането си / снимка: Петър Тодоров
Как да бъдем спокойни: спрете за миг и усетете дишането си
90832
Как да бъдем спокойни: спрете за миг и усетете дишането си
  • Как да бъдем спокойни: спрете за миг и усетете дишането си

Когато си пожелаваме спокойствие, е добре да намерим отговор на въпроса „Какво ме кара да се чувствам неспокоен?“. Това каза в предаването „Промяната“ управителят на Пловдивския културен институт Мариана Стракова. Тя допълни, че изписването на онова, което ни тревожи, е добър начин да открием какво и защо ни липсва. Когато се опитваме да тренираме приемане на ситуации, емоции и преживявания, спокойствието може да се превърне в част от нашето съществуване.

Една от техниките за намиране на вътрешен покой е спирането за миг или абстрахирането от ситуациите, които ни заобикалят. В този момент можем да наблюдаваме дишането си, то е велик инструмент и трябва да се научим да го използваме, каза още Мариана Стракова. По думите й дишането е най-краткият път към спокойствието.

Добре е по-често да се фокусираме върху всичко, което е красиво, леко и приятно, а не върху тревогите си. Благодарността също е начин да намерим спокойствие. Тя е на практика молитва.

Природата е една от най-добрите среди за намиране на покой. Тя е хармонична и съвършена и ни дава това усещане безусловно. В нея страстта да мислим за проблемите си изчезва, хаосът в ума изтича, а ние се отпускаме и успокояваме.

Цялото предаване „Промяната“ може да чуете в прикачения звуков файл.