Откриха как се ражда въздишката
Откриха как се ражда въздишката / Thinkstock/Getty Images

Човекът въздиша средно 12 пъти за един час. Преди да е признак за раздразнение или умора, въздишката е жизненоважен рефлекс, който често е неволен.

Какво е значението му? Да поддържа респираторните ни функции. Силното и продължително издишане, което е характерно за въздишката и често е съпроводено с продължително вдишване, позволява да се разбудят белодробни алвеоли (кухини), съобщи сп. "Сианс е авнир".

Как обаче мозъкът контролира тази функция? Това е въпросът, на който се опитали да намерят отговор учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Те открили невронни мрежи, които контролират механизма, свързан с въздишката.

Резултатите от изследването показват, че неврони, разположени от двете страни на мозъчния ствол, могат да трансформират дишането и да го превърнат във въздишка.

Откритието може един ден да допринесе за разработване на лечение на респираторни смущения, като например попречи на дълбокото дишане. Става въпрос за феномен, който води до прогресивно нарушаване на респираторните функции.

"Въздишката се оказа регулирана от най-малкия брой неврони, свързани с човешко поведение", заяви невробиологът Джак Фелдман от Института за изследвания върху мозъка към университета.

За да стигнат до тези заключения, учените дълго изследвали мозъка на мишка, преди да изолират две невронни мрежи, всяка от които включва 200 неврона.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА