Съвременното изкуство окупира в Мадрид и среща гости на необичайни места
Съвременното изкуство окупира в Мадрид и среща гости на необичайни места / Guliver/Getty Images

Някои от местата, където е организирано тазгодишнното 35-о издание на международното изложение за съвременно изкуство АРКО в Мадрид са по-скоро необичайни - като археологически музей и помещенията на бивш тютюнев завод, предаде АФП. В изложението участват 221 галерии от 27 страни.

Тази година искахме изложението да се състои на места, които не се посещават от фенове на съвременното изкуство, поясниха организаторите.

Всяка от 9-те експозиции, които ще продължат няколко седмици, представя творчеството на един-единствен художник. Изложбата "Цветя и охлюви" на Фернандо Гарсия от Мадрид е вдъхновена тематично от Националния музей на романтизма в испанската столица. Върху фини стъклени етажерки са поставени десетки черупки от охлюви, които пресъздават атмосфера, характерна за испанския романтизъм през 19 в. "Човек може да си помисли, че черупките винаги са били там", заяви кураторът Хавиер Онтория.

В Националния археологически музей е изложена реконструкция на инсталация, създадена през 1973 г.. от Фина Миралес в Барселона и повлияна от италианското течение в изкуството арте повера, базирано върху използване на евтини материали. Миралес е заложила на използване на пясък, трева, раковини, както и на скали и дървета от полистирол, за да създаде градина с геометрична форма.

Каталунецът Ориол Виланова пък е създал звукова инсталация, за да вдъхне живот на дворец от 19 в., в който се съхранява колекцията на испански маркиз.

Източник: БТА