Стилът на живот е по-важен за здравето от възрастта
Стилът на живот е по-важен за здравето от възрастта / снимка: morguefile.com

Нездравословният начин на живот може да се окаже по-вреден за здравословното ви състояние от напреднала възраст, сочат данните от ново германско изследване, реализирано върху спортисти, посочва Science Daily.

По парадоксален начин, възрастните спортисти имат много по-добри постижения от младите им колеги и имат нужда от по-малко тренировки, за да се поддържат във форма. Това обаче важи единствено при условието, че поддържат подреден и здравословен начин на живот, сочат данните от ново изследване, реализирано с участието на състезатели по маратон и полумаратон.

Значителното намаляване на постиженията, определящо се от възрастта, изглежда в норма след 54-та годишнина и е достатъчно забавено.

Това, което уврежда сериозно здравето и физическата форма, е най-вече нездравословният начин на живот, който поставя по-агресивен отпечатък върху силата и резистентността на организма, пише БГНЕС. Наднорменото тегло, тютюнопушенето, алкохолът, прекомерното хранене, както и липсата на физически упражнения, са фактори, които увреждат здравето в по-голяма степен от същинското биологично остаряване, твърдят авторите на изследването.