Има храни и напитки, които не се развалят никога. Те са годни за употреба години наред - дори след като са били веднъж отворени. Вижте ги:

Екстракт от ванилия

Чистият ванилов екстракт е по-скъп от имитациите. Чистата ванилия ще издържи години наред и няма да се наложи да похабите нито капка.

Царевично нишесте

Нишестето е задължителна добавка за сгъстяване на сосове и кремове. Царевичното нишесте няма срок на годност, ако се съхранява на сухо и хладно място, в плътно затворен съд и без вредители.

Сол

От обикновената трапезна сол до специфичните разновидности, като морска и хималайска, солта е подправка, която никога не се разваля. Съхранявайте на хладно и сухо място.

Пет неща, за които не сте подозирали, че имат срок на годност (ВИДЕО)

Ориз

Бял, див, жасминов и ориз басмати имат неограничен срок на съхранение, ако бъдат опазени от вредители. Изключение прави кафявият ориз. Благодарение на по-високото си съдържание на мазнини, той трае значително по-малко. След като отворите опаковката, поставете в плътно затварящ се плик или кутия.

ориз
Thinkstock/Getty Images

Захар

Независимо дали става дума за бяла или кафява захар, тя никога няма да се развали. Това е така, защото захарта възпрепятства развитието на бактерии. Истинското предизвикателство е да не стане твърда като камък. Съхранявайте на сухо и хладно място, в херметически затварящ се плик или кутия.

Твърд алкохол

Дестилираният алкохол - водка, ром джин, уиски и др. не се разваля дори след отваряне С течение на времето вкусът и ароматът могат да се променят, но ще отнеме време преди да усетите. Съхранявайте на хладно, далеч от пряка слънчева светлина. Затваряйте плътно капачките след всяка употреба.

Пчелен мед

Чистият пчелен мед е толкава траен, колкото и вкусен и може да бъде съхраняван неограничено време. Медът може да промени цвета си или да кристализира , но това не го прави негоден за консумация.

Още по темата за храните и напитките:

Какво трябва да знаем за генномодифицираните храни?

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

Алкохолните напитки и лекарствата масово се правят с ГМО

Пет продукта, които никога не се развалят