Колкото и да не ни се иска, всяко нещо си има максимално допустим период на употреба или срок на годност.

Вижте 5 неща, за които не сте подозирали, че имат срок на годност

Възглавници

Всеки има по 1 или 2 възглавници в леглото си. Но трябва да знаете, че не е хубаво да ги използвате повече от две години. Това е така, защото възглавниците събират много прах. Платът на възглавницата поглъща и мъртвите клетки от скалпа ви, ако ги използвате прекалено дълго. В такава среда лесно започват да живеят различни бактерии, например акарите.

Акарите развалят първоначалната форма на възглавниците, дори и на тези, които са с анатомична форма.

Пет любопитни неща, които не знаете за себе си

Обувки

Обувките би трябвало да се сменят всяко година с нови. И това се отнася за всеки вид обувки, без значение какво качество са и колко струват. Това е така, защото ако една обувка измине около 3000 километра, тя започва да губи мекотата на подметката си. Затова да сменяте обувките си всяка година всъщност се оказва необходимост.

обувки
Thinkstock/Getty Images

Няколко неща, които не сте подозирали, че ги има (ВИДЕО)

Кърпи

Кърпите са създадени, за да поддържаме хигиена. Само че, иронично, те също могат да събират бактерии и да ни разболеят. Затова старите кърпи би трябвало да бъдат изхвърлени. Те често са мокри и затова е лесно в тях бързо да започнат да растат различни бактерии. Някои хора вярват, че като перат кърпите си често, ще премахнат бактериите от тях и ще могат да ги използват повече време. Но това не е така. Бактериите са подхранват още повече по този начин.

Пет необикновени неща, за които може би не знаете (ВИДЕО/СНИМКИ)

Подправки


Когато искате да овкусите храната си, естествено използвате подправки. Но доста хора не подменят подправките си, докато не свършат. Те не са толкова вредни, ако ги използвате след като са остарели, но губят вкуса и аромата си. Трябва да подменяме подправките си с нови, ако са стояли в шкафа повече от две години.

Четка за зъби

Половината от хората подменят четката си твърде често, а останалите твърде рядко. Би трябвало четката да се подменя на всеки 2-4 месеца. Четката се пълни с много и различни бактерии, а и влакната й се изкривяват.