Любовта кара обема на човешкия мозък да расте
Любовта кара обема на човешкия мозък да расте / ThinkStock/Getty Images
Полски учени от университета във Вроцлав разясниха еволюционните корени на любовта - тя гарантирала на рода по-добри репродуктивни шансове и пречела на детеубийствата, пише в. "Дейли мейл".

Екипът подробно изучил начина на живот на племето хадза в Танзания, което не използва съвременни контрацептивни методи.

А как влияе сексът на мозъка? Вижте тук

Учените установили, че страстните любовни партньорства водели до по-многобройно потомства. Това е важало и за нашите далечни праисторически предци. Любовта им е давала еволюционно предимство пред останалите.

Любовта освен това пречи на мъжките екземпляри, както при приматите, така и при хората, да посягат на своите деца и да ги нараняват.

Пет невероятни начина, по които действа любовта

Екипът на Пиотр Сороковски включил три компонента, за да измери силата на любовта - интимност, страст и отдаденост. Те се основават на Триъгълната теория, създадена през 1985 година от психолога Робърт Стърнбърг.

Най-важни в случая били страстта и отдадеността, които увеличавали броя на сношенията - а оттам и шансовете за по-многобройна челяд.

Не сърцето, а мозъкът ни кара да се влюбваме

Любовта кара обема на човешкия мозък да расте и стимулира нашите възможности да се грижим един за друг и да си сътрудничим. А това от своя страна води  до още по-големи възможности пред взаимната любов. 

И още "любовни истории":

Наистина губим ума си от любов

Влюбването е като пиянството, притъпява инстинктите

Влюбваме се само за 1/5 от секундата

По какво се различават влюбеността и обичта

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА