Може да е неприятен за очите и да ни кара да плачем, но лукът е сред най-популярните зеленчуци, използвани в кулинарията, и е основна съставка в редица салати и ястия.
Лук и още седем храни и напитки, които подуват стомаха
Освен в готвенето лукът се използва и като естествен лек от природата. Вижте четири ползи за здравето, които носи миризливият зеленчук:
Лукът съдържа уникални флавоноиди
В лука се съдържат уникални флавоноиди, които не можете да откриете в други растения. Те помагат в борбата с редица заболявания, сред които алергии, астма, диабет, подагра, хемороиди, мигрена, разширени вени и др.
Лук за полова мощ
Лукът и чесънът съдържат фитохимикала алицин, който допринася за подобряване на кръвообращението и понижава риска от "креватни засечки". Миризливите продукти едва ли са най-подходящи за хапване преди секс, но ако мъжете все пак решат да заложат на тях, за да стимулират половата си мощ, могат преди да се отдадат на интимност с партньорките си да неутрализират аромата с дъвчене на магданоз или мента.
Лук за здраво сърце
Лукът помага в борбата със сърдечните заболявания. В някои страни дори вярват, че той удължава живота
Лукът като противораково средство
До голяма степен лукът дължи добрата си репутация на антиоксидантния флавоноид Кверцетин (Quercetin), който има доказани противоракови, противовъзпалителни и противодиабетни функции. Редица проучвания показват, че приемът на лук може значително да намали риска от рак на стомаха.
Лук срещу бактерии
За да унищожите всички бактерии в устата и да обеззаразите частично носната кухина, дъвчете парче лук или чесън в продължение на 4-5 минути. Знаете ли, че...
Сълзотворното въздействие на лука започва още под земята. Той попива сярата от почвата и образува аминокиселини, производни на сярата, които лесно се превръщат в газ.
Още здравословни съвети:
За всяка болка има билка
Храните, които укрепват имунната система
Куркума - билката, която лекува 600 болести
Как да си набавим полезните за здравето 10 порции плодове и зеленчуци дневно?
Десет храни с магически сили
Лук и още седем храни и напитки, които подуват стомаха
Освен в готвенето лукът се използва и като естествен лек от природата. Вижте четири ползи за здравето, които носи миризливият зеленчук:
Лукът съдържа уникални флавоноиди
В лука се съдържат уникални флавоноиди, които не можете да откриете в други растения. Те помагат в борбата с редица заболявания, сред които алергии, астма, диабет, подагра, хемороиди, мигрена, разширени вени и др.
Thinkstock/Getty Images
Лукът и чесънът съдържат фитохимикала алицин, който допринася за подобряване на кръвообращението и понижава риска от "креватни засечки". Миризливите продукти едва ли са най-подходящи за хапване преди секс, но ако мъжете все пак решат да заложат на тях, за да стимулират половата си мощ, могат преди да се отдадат на интимност с партньорките си да неутрализират аромата с дъвчене на магданоз или мента.
Лук за здраво сърце
Лукът помага в борбата със сърдечните заболявания. В някои страни дори вярват, че той удължава живота
Лукът като противораково средство
До голяма степен лукът дължи добрата си репутация на антиоксидантния флавоноид Кверцетин (Quercetin), който има доказани противоракови, противовъзпалителни и противодиабетни функции. Редица проучвания показват, че приемът на лук може значително да намали риска от рак на стомаха.
Лук срещу бактерии
За да унищожите всички бактерии в устата и да обеззаразите частично носната кухина, дъвчете парче лук или чесън в продължение на 4-5 минути. Знаете ли, че...
Сълзотворното въздействие на лука започва още под земята. Той попива сярата от почвата и образува аминокиселини, производни на сярата, които лесно се превръщат в газ.
Още здравословни съвети:
За всяка болка има билка
Храните, които укрепват имунната система
Куркума - билката, която лекува 600 болести
Как да си набавим полезните за здравето 10 порции плодове и зеленчуци дневно?
Десет храни с магически сили