Учени от Американското химическо дружество обясниха защо нарязаният лук ни кара да плачем, пише в. "Дейли мирър".
Сълзотворното въздействие на този зеленчук, според химиците, започва още под земята. Кромидът принадлежи към рода Allium (Лук), включващ още 400 разновидности, сред които са чесънът и арпаджикът.
Тези зеленчуци попиват сярата от почвата и образуват аминокиселини, производни на сярата, които лесно се превръщат в газ. "Когато нарежете лука се разрушават неговите клетки", обясняват американските химици. "Те отделят специални ензими и серни аминокиселини, които образуват сулфенова киселина. При рязането се получава производен газ, който достига до очите и ги дразни".
Какво да ядем, за да не боледуваме
Американските химици препоръчват да държим лука в хладилника, преди да го разрежем. Тогава дразнещите очите съставки са по-малко летливи.
Източник: БТА