/ Gulliver/Getty Images
Роувърът "Кюриосити" откри още едни запаси от органични съединения на Марс, докато изследваше проби от грунта, събрани в района дюни на Багнолд, съобщи Нейчър астронъми.

Аминокиселини не са открити, но има производни на бензол, амоняк, феноли, фосфорна киселина и неуточнени съединения, пишат изследователите.

Първите органични отлагания на Марс бяха намерени от "Кюриосити" преди около три години в региона, наречен Мохаве, който е в центъра на кратера Гейл. Химическата лаборатория на роувъра откри следи от производни на бензол в местни скални проби, както и органични серни съединения и голям брой прости и ароматни въглеводороди.

Група от научния екип на "Кюриосити", ръководен от Пол Махафи, откри други големи запаси от органична материя на Марс, изследвайки проби, събрани от марсохода през пролетта на 2017 г., докато се е придвижвал през дюните Багнолд. Този район на кратера Гейл предизвика интереса на учените, защото роувърът откри там отлагания от скали, образувани в горещи извори, във водите на които потенциално може да съществува живот. Поради тази причина "Кюриосити" събра проби от няколко места в района и ги постави в специален сектор за съхранение в лабораторията си за по-нататъшно изследване.

Преди химическият анализ на марсианските скали е извършван чрез нагряване до свръхвисоки температури и изследване на състава на отделяните газове с помощта на хроматограф. Това дава възможност да бъдат открити относително прости органични съединения в пробите, но не и да бъдат изолирани сложни съединения, които се разлагат при нагряване.

За да бъде решен този проблем, на марсохода са инсталирани инструменти, с които пробите от натрошени скали се промиват с разтворител. Той разтваря сложна органична материя и позволява да се разкрие нейното присъствие с помощта на хроматограф.

Откриването на запаси от сложни органични вещества в два различни региона на кратера Гейл наведнъж е важно доказателство, че предишната находка на роувъра не е била инцидент или грешка, причинена от изтичане на разтворител. Учените се надяват да намерят следи от аминокиселини и други пълноценни марсиански "градивни елементи на живота".
БТА