/ iStock/Getty Images
Откриването на рака в ранните му стадии остава сериозно предизвикателство в онкологията. Развитието на заболяването също се проследява трудно. В опит да преодолеят тези предизвикателства, специалисти от университета на Мичиган, САЩ, са създали миниатюрно устройство за имплантиране, което привлича раковите клетки към себе си за анализ на генната експресия, съобщава сайтът Медгаджет.

Анджелина Джоли емоционална за превенцията на рака и физическите белези
 
Микроскопичното устройство представлява скеле от биоматериал. Проектирано е да позволява на новите клетки да се заселват в него. Циркулиращите туморни клетки - най-големите опортюнисти при намирането на нов дом, бързо се улавят от скелето.
 
Подобни импланти могат да бъдат поставени точно под кожата в проста процедура. Благодарение на тях наличието дори на отдалечени ракови заболявания, например на белия дроб, може да бъде установено чрез биопсия на импланта, вместо на белодробна тъкан.

Елтън Джон: Руска медицинска сестра ме спаси
 
Засега устройствата са тествани върху лабораторни мишки с рак. Изследователите са успели да анализират експресията на 635 гена в клетките, уловени с помощта на имплантите. Направеният анализ се е оказал достатъчен, за да се диагностицира заболяването и да се прогнозира неговото развитие.
 
Миниатюрните "капани" могат да послужат не само с диагностична цел, но и като средства за забавяне на разпространението на рака. Тъй като улавят циркулиращи туморни клетки, устройствата ги лишават от възможността да открият нови места за метастази, обясняват специалистите.

И още:

Защо в Русия все повече хора умират от рак?

Борислав Димитров: Над 1200 души се разболяват от рак годишно

Род Стюарт: Две години се борих с рак на простатата

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА