/ iStock/Getty Images
Според официалните статистики годишно в Русия от рак умират над 300 000 души. Предполага се обаче, че реалният им брой е още по-висок. Според някои експерти една от причините е недостигът на качествени лекарства.  Ето какво  пише Deutsche Welle:

В Русия умират над 300 000 души от рак годишно, сочи официалната статистика. Реалният им брой обаче е по-висок, защото статистиката не обхваща онези онкоболни, които издъхват у дома. При това в Русия действа държавна програма за борба срещу раковите заболявания. Но резултатите от нея досега не са особено окуражаващи.

Смъртността може би ще продължи да расте 

На Втория международен форум по онкология и радиология в Москва президентът на Асоциацията на онкологичните заведения Валерий Старинский съобщи, че смъртността от ракови заболявания е по-висока от прогнозираната. Лекарите смятат, че за ръста ѝ има няколко причини. Основните, според Старинский, са прекалено късното диагностициране на болестта и липсата на квалифицирани специалисти. Според директора на Института по хематология, имунология и клетъчни технологии Алексей Масчан решаваща роля играе и недостигът на лекарства. Той дори говори за "хуманитарна катастрофа", която обяснява с две обстоятелства: оттеглянето на западните фирми от руския пазар и действащата държавна система за поръчване на медикаменти. Специалистът прогнозира, че ако положението не се промени, през следващите години смъртността от ракови заболявания може да скочи с 20-30%.

През последните години в Русия делът на вносните медикаменти, които се прилагат в лечението на рака, планомерно намалява. Същевременно държавата отделя все повече пари за купуването на онкологични препарати. По данни на агенцията DSM Group, която е специализирана в анализите на пазара на лекарства, през 2017 година за такива лекарства държавата е изхарчила 79 милиарда рубли, през 2018 - 88,8 милиарда, а само през първото полугодие на 2019 - 65 милиарда.

Болните от рак ще са двойно повече до 2030

Качествени ли са руските лекарства?

Близо 63% от закупуваните от руснаците онкологични препарати са руско производство. Според Алексей Масчан това поражда определена опасност: производството на такива медикаменти в Русия не се контролира достатъчно добре, част от фирмите-производителки са почти неизвестни, делът на подправените медикаменти е висок, а реномираните фирми-производителки не съумяват да задоволят пазарното търсене.

Начинът на хранене повлиява лечението на рак

На същото мнение е и Валерий Старинский. "Не всички фирми са в състояние да задоволят търсенето на необходимите медикаменти - въпреки големите суми, които отделя държавата. Лекарите се опитват да прилагат съвременни схеми на лечение, но понякога за това просто липсват необходимите лекарства", обяснява той.
Deutsche Welle