Болните от рак ще са двойно повече до 2030
Болните от рак ще са двойно повече до 2030 / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Новите случаи на рак ще се увеличат двойно до 2030г. и броят на страдащите от заболяването ще достигне 21.6 млн. на година в сравнение с 14 млн. през 2012г., показва глобален анализ на ООН на онкоболните.

Смъртните случаи от рак вероятно ще нараснат от 8.2 млн. до 13 млн. годишно, тъй като населението в света расте, застарява и все повече хора придобиват вредни навици, се казва в доклада на Международната агенция за изследване на рака (МАИР).

Тя критикува компанията Big Tobacco, чийто стремеж за големи продажби е неразривно свързан с окакваното увеличаване на хората, болни от рак на белия дроб.

Докладът, оповестен в навечерието на Световния ден на рака, е изготвен от над 250 учени от близо 40 страни. Това е първият подобен преглед през последните шест години.

Генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан, чиято агенция надзирава (МАИР), заяви, че общото въздействие от рака безспорно ще удари най-много развиващите се страни. "Тези народи вече се борят с рака, причинен от инфекция или заболяване вследствие на бедността", посочи Чан.

Новите случаи на рак вероятно ще нараснат до 19.3 млн. през 2025г., с 11.4 млн. смъртни случаи. Около 2030г. новите случаи на болни от рак ще наброяват около 24 млн. годишно, пише БГНЕС.

53% от случаите на рак и 57% от смъртните случаи са констатирани при мъжете.

При тях ракът най-често атакува белите дробове (16.7%), следван от простата (15%), стомаха (8.5%), черния дроб (7.5%).

Жените страдат най-вече от рак на гърдата (25.2%), белите дробове (8,7%), шийката на матката (7.9%) и стомаха (4,8%).