/ Gulliver/Getty Images
На 23 декември 1785 г. по решение на Континенталния конгрес Ню Йорк става столица на САЩ. И макар градът да запазва този статут само за пет години, до 1790 г., и днес остава най-популярният американски град и днес.
 
С площ близо 1215 кв.км, той е един от най-големите градове в света и осмият по гъстота на населението. В Ню Йорк се говорят 800 различни езика, което го прави едно от най-лингвистично разнообразните места в света.
 

Gulliver/Getty Images


Корените на Ню Йорк започват от неговото основаване през 1624 г. като търговски пункт на колонисти от нидерландската република. През 1626 г. е кръстен Нов Амстердам. Градът и околностите му попадат под английски контрол през 1664 г. и е преименуван Ню Йорк, след като кралят на Англия Чарлз II предоставя земите на брат си, херцога на Йорк. По време на британското управление значението на Ню Йорк като търговско пристанище постоянно нараства.
 
През 19 в. градът се разширява значително след вълни от имигранти. Тогава е планирана и правоъгълната мрежа от улици и авенюта, а през 50-те години на века се заражда идеята за първия по рода си на континента Сентрал Парк, който става един от символите на града.
 

Gulliver/Getty Images


Много места и забележителности от Ню Йорк са известни на милионите посетители, пристигащи годишно. Имената на много от мостовете, небостъргачите и парковете на Ню Йорк са световноизвестни. Често метрополисът попада и в класации като най-фотографирания град в света.
 

Gulliver/Getty Images


Площад Таймс Скуеър, наричан „Кръстопътят на света“, е ярко осветеният център на района на Бродуейските театри, едно от най-натоварените пешеходни кръстовища, и център на развлекателната индустрия в света.
 
Финансовият район на града, около Уол Стрийт в Долен Манхатън, е водещият световен финансов център и дом на Нюйоркската фондова борса, която е най-голямата борса в света по общата пазарна капитализация на представените на нея компании.
 

Gulliver/Getty Images


Любопитен факт е, че през декември 2015 г. Ню Йорк отново се титулува като столица ...безсолната столица на САЩ. Тогава градът обяви война на прекомерната употреба на сол и задължи ресторантите да предупреждават клиентите си, ако количествата са по-високи.