Наближават най-хубавите и чакани празници в годината - Коледа и Нова година. Те са изпълнени с коледно настроение, много подаръци, хубави моменти със семейството и приятелите и с богатата празнична трапеза.

Разбира се, не трябва да свързваме празниците само с консумацията на храна и алкохол. Но обедите и вечерите през празничните дни често продължават дълго и може да изядем двойно повече храна от обикновено. Ето няколко съвета за здравословно хранене по време на празниците:

На празничната трапеза трябва да се храним бавно и да се фокусираме върху приятните преживявания. Тогава няма да преяждаме и да се чувстваме зле след това.

На Коледа трапезата е богата и не се вдига цял ден

Преди да седнем на масата не трябва да похапваме мазни и сладки неща.

Три любими коледни коктейла с празничен аромат (ВИДЕО)

Преди основното блюдо можем да наблегнем на салатите и зеленчуците, така няма да се нахвърлим на храната.  Добре е да избягваме храните с високо съдържание на мазнини, а също и с високо съдържание на захар.

Коледа
ThinkStock/Getty Images

Алкохолът трябва да е по-малко. Освен че е калоричен, той увеличава апетита. Безалкохолните и газирани напитки съдържат прекалено много захар и е по-добре да се избягват.

Коледа
ThinkStock/Getty Images

Не е нужно да спазваме строга диета по време на празниците. Може да си позволим от време на време вредните храни като чипс, пуканки, шоколади, но в ограничени количества. 
Не да преяждаме, все едно ги ядем за последен път, а да им се наслаждаваме.

И още:

Топ 10 на най-поръчваните блюда за Коледа

10 кралски препоръки за приказна Коледа (СНИМКИ)

Коледни трапези по света

Кое е най-лошото време за започване на диета? (ВИДЕО)

"Дебела карта" разкрива най-калоричните коледни угощения

Как да отслабнем след тежките коледни трапези?