Как да отслабнем след тежките коледни трапези?
Как да отслабнем след тежките коледни трапези? / Sofia Photo Agency
Как да отслабнем след тежките коледни трапези?
36587
Как да отслабнем след тежките коледни трапези?
  • Как да отслабнем след тежките коледни трапези?

Три дни хранене с плодово-зеленчукови ястия, гарнирани с кисело мляко, са достатъчни на организма да се освободи от натрупаните излишни калории през коледните празници. Това каза за Дарик проф. Донка Байкова. Тя припомни, че бързо качените килограми по празниците бързо се и свалят.

Най-потърпевш от коледното преяждане е т.нар. „бермудски триъгълник" в организма, който включва панкреаса, жлъчката и черния дроб. Това обясни професор Донка Байкова и уточни, че това е в следствие на претоварването на чревния тракт.

На първо място, тя препоръчва да се пият много течности, за да се детоксикира организмът и да заработи на нормален режим: „На второ място, храните да са по-леки, по-подходящи са такива от растителен произход".

Като примерна тридневна диета проф. Донка Байкова препоръчва: „Леките плодово-зеленчукови ястия, гарнирани с кисело мляко и с някои от постните кулинарни изделия, добавка питка, когато сме гладни. Непременно лимонов сок, малко зехтин, много билкови чайове. Бобовите храни също са много богати на влакнини и действат активиращо движението на червата; айрани, български таратор; много сокове - плодови, зеленчукови; сезонните плодове - ябълка, тиква; зеленчукови супи".

В 8.00, 10.00 и 16.00 часа да се консумират плодове с кисело мляко, а в 12.00 и в 19.00 часа зеленчуци с мляко - може сурови или сготвени постни манджи.

При три дни спазване на такъв режим ще се свалят поне 1,5-2 кг., каза още Байкова и заяви, че не е подходящо пълното гладуване между коледните и новогодишните празници, съчетано с голямо преяждане навръх празничните вечери.

Как да отслабнем след тежките коледни трапези
netinfo

Цялото интервю с проф. Донка Байкова слушайте утре сутрин в предаването „Дарик кафе"