Неандерталците са се самоизяждали
Неандерталците са се самоизяждали / netinfo

Учени, изучаващи популацията на древните хора, живели преди 43 хиляди години в северната част на Пиринейския полуостров, са стигнали до извода, че заради постоянния глад те понякога са се самоизяждали.

Външният вид на зъбите и костите на неандерталците, открити в комплекса подземни пещери Ел Сидрон в Испания, свидетелстват за жестоката борба за оцеляване, се казва в изследване на група учени, начело с Антонио Розас от Националния музей за естествени науки в Мадрид. Проучването е публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Анализът на зъбите е показал признаците на систематичен глад или недояждане в детска възраст, а по костите има следи от остри предмети. Някои части на скелета изглежда са били чупени, за да бъде достигнат главния или костен мозък. “Отчитайки високото равнище на стрес при развитието, със сигурност можем да предположим някаква форма на канибализъм в името на оцеляването”, се казва в статията.

Неандерталците са изчезнали преди 10 хиляди години. Съвременните хора за пръв път са се появили в Европа преди 40 хиляди години. Много специалисти смятат, че неандерталците не са могли да се конкурират с разумния човек при намирането на храна и жилище. От 2000 година насам в Ел Сидрон са открити осем скелета на неандерталци. /БГНЕС/