Да пием вода от една и съща бутилка, като я пълним постоянно, е по-нехигиенично от това да оближем кучешка играчка
Да пием вода от една и съща бутилка, като я пълним постоянно, е по-нехигиенично от това да оближем кучешка играчка / Thinkstock/Getty Images
Да пием вода от една и съща бутилка, като я пълним постоянно, е по-нехигиенично от това да оближем кучешка играчка. Това установи екип на сайта "Тредмил ревю", като изпрати за лабораторен анализ капачките на 12 бутилки за вода за многократна употреба, използвани от спортистите, пише в. "Дейли мирър".

Най-много бактерии у дома се крият в хавлиените кърпи

Резултатите показаха, че в шишетата може да живеят огромно количество бактерии - "повече от 300 хиляди единици, образуващи колонии, на квадратен сантиметър". На езика на лаик това означава, че пиенето от бутилка за многократна употреба може да бъде много по-лошо от облизването на кучешката играчка.
Смъртоносните бактерии, които дебнат от грима

В бутилките с изтегляща се капачка има 162 хиляди бактериални единици, образуващи колонии, а в завинтващите се - 160 хиляди.

Най-чистият вариант е спортно шише със сламка, което приютява едва 25 единици, образуващи колонии. Това са само 2 единици по-малко от бактерии, отколкото има по седалката на домашната тоалетна.

Не сушете дрехите си в помещения, в които спите или се храните

Експертите препоръчват да си купим манерка от неръждаема стомана, да не я оставяме частично пълна за дълго време и да я слагаме в миялната машина възможно най-често.

И още за бактериите:

Лесен начин да разберете дали водата в басейна е мръсна

8000 бактерии се таят в отделението за зеленчуци в хладилника

В дамската чанта има повече бактерии, отколкото по тоалетната дъска
БТА