Лесен начин да разберете дали водата в басейна е мръсна

/ ThinkStock/Getty Images
Лятото чука на вратата ни, но бленуваната морска почивка все още е мираж. С покачването на температурите все повече хора използват уикенда, за да поплуват и да съберат слънчеви лъчи на някой открит басейн. Но как да сме сигурни, че водата в басейна е чиста?!

Миризмата на хлор в басейните не е никак приятна, но поне като я има, значи че е чисто... Нали? Всъщност е точно обратното - колкото повече мирише, толкова по-мръсно е, предупреждават германски специалисти, цитирани от dnevnik.bg.

Вижте къде се крият най-много бактерии у дома

Макар че в естественото си състояние хлорът е газ със силно дразнеща миризма, препаратите, които се предлагат за дезинфекция на басейни, всъщност нямат този специфичен мирис, когато са все още чисти. Той се получава при досега и реакцията на химическото вещество с урина и други телесни течности, така че колкото повече такива са изпуснати вътре в басейна, толкова по-потентен става химикалът, поясняват от дирекцията за хигиена на водните басейни в Агенцията по околна среда на Германия пред ДПА.

Веществото урея (карбамид), което се отделя с урината и потта на хората, се свързва с хлора, като създава съединението трихлорамин (хлороводород). То е, което издава онази специфична басейнова миризма и колкото повече от двете вещества има, толкова по-отчетлива е тя, разясняват специалистите.

Специалистите още спорят по въпроса дали са добра идея химикалите, които се добавят допълнително, за да оцветяват петната от урина във водата и да издават хората, които са ги направили. Макар че тези химикали станаха масова практика в поддръжката на басейните, скоро след това започнаха и да се отричат по етични прични, защо засрамват хората с проблем, и също по хигиенични - защото внасят още вещества, които са потенциално вредни за плувците.

8000 бактерии се таят в отделението за зеленчуци в хладилника

Като цяло вредата от всички съставки на водата в плувния басейн - и химичните и физиологичните, зависи от концентрацията им, т.е. от редовността на почистването му.

Накратко специалистите подсказват, че ако можеш да подушиш басейна от улицата, най-добре е да подминеш.
dnevnik.bg