кашляне кихане
кашляне кихане / Thinkstock/Getty Images
Учени от техническия университет в Куинсланд откриха, че бактериите в пръските от човешката кашлица и кихане остават във въздуха до 45 минути, съобщи Сайънс алърт.

Екипът разработи нова технология, за да изследва как често срещаните бактериални заболявания могат да се разпространят и да останат в околната среда след кашляне или кихане. Той откри, че тези бактерии намаляват наполовина през първите 10 минути и остават във въздуха за около 45 минути.

Пет факта за имунната система, които може би не знаете (ВИДЕО)

"Проучванията ни разкриха, че тези патогени изминават до 4 метра и остават жизнеспособни за 45 минути след това. Искахме да открием как капчиците с бактерии, отделени при кихане или кашляне, изминават подобни разстояния и запазват способността си да заразяват други хора, след толкова дълго време", каза един от авторите Лидия Моравска.

Публикуваха списък с особено опасни бактерии

Бактерията P. aeruginosa е често срещан, мултирезистентен микроб, който причинява болнични инфекции, като пневмония и сепсис. Тя обикновено засяга хората, които вече имат заболяване, особено пациентите с респираторни проблеми.

Най-много бактерии у дома се крият в хавлиените кърпи

Изследването има важно приложение за контролирането на инфекциите в болниците. То е още едно свидетелство, че е добре да спазваме предупреждението да слагаме ръка на устата си, когато кихаме или кашляме, а след това трябва да мием ръцете си.
БТА