Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн
Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн / Gulliver/Getty Images
Вашингтон възнамерява да създаде коалиция от държави за съвместно осъществяване на планове по усвояването на Луната и за трайно присъствие на повърхността ѝ, предаде ТАСС, позовавайки се на директора на НАСА Джим Брайдънстайн.
 
"Ще създадем коалиция от държави, за да се върнем на Луната“, каза той. „Този път ще се върнем, за да останем за дълго там".

САЩ искат Русия да е ключов партньор в изследванията на Луната
 
Отговаряйки на въпроса дали се предвижда на естествения спътник на Земята да бъдат изпратени различни апарати, роботизирани системи и американски астронавти, той уточни, че всичко това е взето предвид.
"Ще изпратим хора, спускаеми модули, луноходи, роботи“, поясни Брайдънстайн. „Целта не е да забием национални флагове и да оставим отпечатъци от ботушите на астронавти, а след това 50 години да не се върнем там. Искаме да останем за дълго".

Двама стъпиха в Морето на спокойствието. Защо 49 години след тях няма друг? (СНИМКИ)

Директорът на американското космическо ведомство отбеляза, че при осъществяването на тези планове важна роля могат да изиграят частни компании, що се отнася до разработването на ракети-носители за многократна употреба и космически апарати.
Джим Брайдънстайн изрази надежда, че "всички елементи на инфраструктурата между Земята и Луната ще могат да се използват повторно". "Това ще позволи да стигнем там и да се върнем, но важна роля ще играе частният сектор", уточни той.

Кой остави тези следи по повърхността на Луната? (СНИМКИ)

Брайдънстайн освен това отбеляза, че Луната предизвиква голям интерес на международно равнище. Причината за това е, че на Луната има ресурси, включително стотици милиарди тонове лед, които, по думите му, е възможно в бъдеще да се използват като средство за поддържане на живота.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА