/ Gulliver/Getty Images
Русия може да построи първата база на лунната повърхност през 2030 г.
САЩ искат Русия да е ключов партньор в проекта за изследвания на Луната, предаде ТАСС. Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, който на страницата си в Twitter качи видео, заснето на Червения площад в Москва.

НАСА се съсредоточава в изследване на близкия Космос, Луната и Марс

„Бяхме партньори още по времето на програмата „Союз-Аполо”, а след това и на „Мир-Шатъл”. Двете страни извлякоха изгода от използването на Международната космическа станция. Възнамеряваме да стигнем още по-далеч, да се отправим към Луната и искаме Русия да е наш ключов партньор”, отбеляза Брайдънстайн.
 
„Историята на партньорството ни е дълга - започва още през 1975 г. с осъществяването на проекта „Союз-Аполо” и дори по-рано. Независимо, че нашите две страни не са постигнали съгласие по всички въпроси и интересите ни невинаги съвпадат, винаги сме успявали да си сътрудничим в сферата на космоса. Това бе важно и за Съединените щати, и за Русия”, пише още Брайдънстайн.
 
Тръмп с големи планове за Луната (СНИМКИ)

Междувременно ръководителят на отдела по ядрена планетология на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Игор Митрофанов оповести, че Русия може да построи първата обитаема база на повърхността на Луната още през 2030 г.
 
„Смятам, че първият руски обитаем модул на лунната повърхност ще бъде създаден през 2030 г. или малко по-късно”, каза той, цитиран от ТАСС. „Това ще е първият аванпост, който все още няма да е база”, допълни Митрофанов. Той сподели още и мнението си, че от технологична и финансова гледна точка, Русия може самостоятелно да осъществи тази програма.
БТА