Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска астронавти отново да бъдат изпратени на Луната - за първи път след 1972 г., и да бъде подготвен пилотиран полет до Марс, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
 
"Този път целта няма да бъде само да бъде забито нашето знаме и да бъдат оставени отпечатъци от нашите стъпки. Ще изградим база за бъдеща мисия към Марс и може би един ден към други по-далечни светове", каза президентът на церемония в Белия дом.

Тръмп започва процес за връщане на американците на Луната

Доналд Тръмп
БГНЕС

Той подписа директива, в която нарежда на НАСА да насочи повече усилия за пилотирани мисии към далечния Космос - приоритет, подкрепен от депутати от двете партии. Тръмп обаче не споменава нищо за финансирането на поисканите от него космически полети, отбелязва АФП.
 
Експертите са единодушни, че за полет до Червената планета - Марс, който е на 225 милиона километра от Земята, са необходими огромен бюджет и върхови технически постижения.

Тръмп предизвика нов скандал с постове в Twitter (ВИДЕО)

Доналд Тръмп
БГНЕС

По въпроса за пилотиран полет към Марс Тръмп отстоява целите, поставени от предшественика му Барак Обама.

Седмици преди да напусне Белия дом, Обама обяви "ясна цел за следващия етап от историята на Америка в Космоса: изпращане на хора на Марс в десетилетието, започващо през 2030 г., и гарантиране на безопасното им връщане на Земята", напомня АФП.

Тръмп твърди, че отказал оферта да е пак личност на годината
БТА