Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп пусна в своя профил в Twitter видеоматериали, публикувани най-напред от ръководителка на крайнодясна британска партия и показващи, както се твърди, насилие, извършено от мюсюлмани, предадоха световните агенции.

Тръмп сподели три видеозаписа от профила на Джейда Франсън, която е заместник-председател на екстремистката формация "Великобритания на първо място".

Тръмп се изложи с неуместна шега пред ветерани-индианци (СНИМКИ/ВИДЕО)

Първото видео е озаглавено: "Ислямистка тълпа блъска момче от покрив и го пребива до смърт!"; второто: "Мюсюлманин унищожава статуя на Дева Мария!"; а третото: "Мюсюлмански мигрант пребива холандско момче, носещо патерици!".
Тръмп не обясни защо е споделил видеоматериалите. Той е критикуван за множество спорни политики и изказвания. По време на кандидат-президентската си кампания Тръмп призова да се забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ.
"Великобритания на първо място" е крайнодясна организация, която се противопоставя на мултикултурализма и "ислямизацията" на Великобритания. Тя издига кандидати на местни и национални избори, но няма особени успехи.Малко след като Тръмп сподели видеозаписите, Франсън заяви в Twitter: "Самият Доналд Тръмп ретуитна тези видеа и има около 44 милиона последователи! Бог да те благослови, Тръмп!"
"Великобритания на първо място" има около 24 000 последователи в Twitter.

Служител на Twitter си направи шега: деактивира акаунта на Тръмп

Франсън беше арестувана през септември и обвинена в предизвикване на свързан с религията тормоз заради разпространението на листовки и видеоматериали по време на съдебен процес по-рано тази година. Тя също така беше обвинена за "заплашителни или обидни думи или поведение" заради реч, произнесена в Северна Ирландия през август. В момента е пусната на свобода под гаранция.
БТА