Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи неуместен опит да се пошегува, като нарече Покахонтас сенаторката от Демократическата партия Елизабет Уорън пред военни ветерани от индианското племе навахо, които прие в Белия дом, предаде АФП.
 

БГНЕС


На церемония в чест на хората от племето навахо, служили в американската армия като шифровчици-преводачи през Втората световна война, Тръмп каза: "Вие сте били тук много преди нас. Нищо, че имаме представителка в Конгреса, която - както се твърди - е там отдавна. Наричат я Покахонтас", опита се да се пошегува Тръмп сред неловко мълчание.

Служител на Twitter си направи шега: деактивира акаунта на Тръмп

Той редовно отправя нападки срещу Елизабет Уорън, която нарича Покахонтас. Тя твърди, че има родствена връзка с коренното индианско население, но Тръмп възразява, че тази връзка е твърде далечна и че сенаторката я използва, за да извлича изгоди за кариерата си.
 

БГНЕС

БГНЕС


Националният конгрес на американските индианци заяви, че забележката на Тръмп е хвърлила сянка върху церемонията, чиято цел е била да се отдаде почит на приноса на военните от племето навахо за победата на американската армия в Пасифика. Те използвали своя език, за да изпращат кодирани послания, които японците не можели да дешифрират.
 
Изненада: Още Шекспир обрисувал Тръмп

"Съжаляваме, че президентът използва името Покахонтас, за да обиди политически противник, което засенчва истинската цел на днешната церемония. Ние почитаме Покахонтас, която е героиня на своя народ - индианското племе памунки във Вирджиния. Още веднъж приканваме президента да се въздържа да използва името й по начин, опетняващ нейната памет", каза председателят на Националния конгрес на американските индианци Джеферсън Кийл.
 

БГНЕС


Неловък момент при срещата на Тръмп и Нетаняху в Израел (ВИДЕО)

Белият дом заяви, че Тръмп не е отправил расистка обида, наричайки сенаторката Елизабет Уорън с прозвището Покахонтас, предаде Ройтерс.
 

БГНЕС


Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че Тръмп изпитва огромно уважение и високо цени ветераните от Втората световна война. "Според мен за повечето хора е обидно, че сенатор Уорън лъже за произхода си в изгода на своята кариера", добави Сандърс.
БТА