/ iStock/Getty Images
Родителите на бозайниците с по-големи мозъци обикновено поделят грижите по отглеждането на потомството, съобщи ЮПИ. Същото изследване показа, че бозайниците с най-голям репродуктивен успех обикновено получават помощ от небиологични родители.

Учени откриха метод за подмладяване на стария мозък
 
Учените от университета в Цюрих са анализирали данни за поведението на родителите, размера на мозъка и фертилитета на 478 вида бозайници, сред които лъвове, мишки, сурикати, маймуни. Резултатите показват, че различните видове родителска подкрепа допринасят за различен еволюционен напредък. Учените тръгват от хипотезата, че за увеличаването на размера на мозъка са необходими нови източници на енергия и майките трябва да са стабилни и да се чувстват сигурни.
 
възпроизвеждането, и мозъчната тъкан са много скъпи откъм енергия. Един начин за женските да намалят изразходването й е като я разпределят върху други чрез поделяне на грижите", обясни Сандра Хелдстаб от екипа.

Как дивите животни използват човека?
 
Тъй като подкрепата на бащата е по-стабилна и на нея може да се разчита повече, тя може да се свърже с увеличаване на размера на мозъка.
 
Хората се отличават и с големия мозък, и с голямата репродуктивност. Вероятно това съчетание е постигнато рано в еволюционната история чрез стабилна и надеждна помощ както от роднини, така и от останалите в групата.

Ще има ли апокалипсис, причинен от изкуствения интелект? (ВИДЕО)
 
Роднинската подкрепа не е единственият източник на енергия за еволюционен напредък. Промени в храната, като добавянето на сладководни ракообразни, също може да са дали повече енергия, необходима за еволюиране на по-голям мозък.

И още:

Защо лицето ни е различно от това на предшествениците ни?

Една удивителна история: човекът и алкохолът

Мързелът може да спаси някои видове от изчезване

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА