/ iStock/Getty Images
Гигантска манта помоли гмуркач за помощ край Австралия, за да махне риболовните куки, забили се в очите й, съобщи в. "Индипендънт".
 
Триметровата манта се доближила до инструктора по гмуркане Джейк Уилтън край рифа Нингалу и се завъртяла над него, за да му покаже, че има нещо в дясното й око. След това останала на място, докато той махнал остриетата. За благодарност мантата отплувала зрелищно.

Кои са най-опасните риби в света?
 
Мантата е позната на местните хора. Те я наричат Фрекълс (Луничка).
 
Британският морски биолог Монти Холс е наблюдавал случващото се от кораба. "Тази манта разбираше абсолютно какво се случва. Джейк се гмурна няколко пъти, а тя стоеше неподвижно", разказа той. Спасителната операция е заснета на видео.

Безутешна косатка носи цяла седмица безжизненото тяло на малкото си (СНИМКИ)
 
Джейк Уилтън разказа, че често води гмуркачи в района и рибата сякаш го е разпознала и му е имала доверие, че ще й помогне: "Тя се приближаваше и приближаваше, след което се обърна, за да ми покаже окото. Знаех, че ако не извадя куките, тя ще има големи проблеми. Затова се гмурнах няколко пъти, за да видя как ще реагира, когато я доближавам".

Когато мантата останала спокойна, той се доближил и махнал куките. Рибата стояла съвсем неподвижно. "Доста невероятно е, ако наистина е било така”, казва морският биолог Дейвид Бойл от университета в Плимут: “Случвало се е животни, обикновено бозайници, да общуват с гмуркачи, но животно в беда да потърси помощ е ново наистина".
 
6 дни и 70 души: Спасяват пленени косатки (СНИМКИ)

Мантите са едни от най-интелигентните същества в океана. За разлика от скатовете те нямат външен шип и не са толкова опасни.
 
Ако куките не са били отстранени, окото е щяло да се инфектира, мантата да ослепее и вероятно да умре.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА