Мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция
Мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция / ThinkStock/Getty Images
Мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция
Винаги са ви критикували, че сте мързеливи? Вече имате много добро обяснение за това. Мързелив сте, защото така се борите за оцеляването на вида ви, пише британският в. "Дейли мейл".

Мързелива олимпиада: В Черна гора поставиха рекорд по… лежане (СНИМКИ)
 
Учени от Университета на Канзас установили, че безделието е отлична стратегия за оцеляване и мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция.

10 август - световен ден на мързела
 
Специалистите вярват, че са открили досега незабелязан закон на естествения подбор, базиран на "оцеляването на лентяя". Това навежда на мисълта, че мързелът може да бъде добра стратегия за осигуряване на оцеляването на индивидите, видовете и дори на цяла група видове.

Мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция
Мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция ThinkStock/Getty Images

Изследването на учените е базирано засега само на мекотели, живеещи на дъното на Атлантическия океан. Но специалистите вярват, че може да са се натъкнали неочаквано на общ принцип, който може да се прилага и за по-големи видове, в това число и за гръбначни, придвижващи се по сушата.

Мързелът е заразен, вижте как се „заразяваме“
 
Експертите са извършили пространно проучване на енергийните нужди на 299 вида изчезнали или живеещи днес двучерупкови мекотели и гастроподи, в това число плужеци и стриди. Периодът, който де факто е обхванал изследването, е пет милиона години.

котка коте мързел
Мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция ThinkStock/Getty Images

Специалистите са констатирали, че онези видове, които успели да избегнат изчезването и са оцелели и до днес, са такива, които се нуждаят от "ниска поддръжка видове", тоест са видове с минимални енергийни потребностти.

Мързелът е признак за интелигентност
 
Мекотелите, които са изчезнали, са имали по-високи метаболитни нива от процъфтяващите им днес братовчеди.
"Може би в дългосрочен план най-добрата еволюционна стратегия за животните е да бъдат апатични и лениви", казва американският еколог професор Брус Либерман, който е един от ръководителите на екипа от Канзас, извършил изследването.
 
Колкото по-ниско е метаболитното ниво, толкова по-вероятно е видовете да оцелеят. Така че вместо "оцеляване на най-годните", метафората, която ще остане в историята на живота, може да бъде "оцеляване на най-мързеливите".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА