Лекари разтълкуваха загадъчната усмивка на Мона Лиза
Лекари разтълкуваха загадъчната усмивка на Мона Лиза / БГНЕС
Лекари от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън обобщиха възможните заболявания на жената, нарисувана на картината "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи, като според тях основното е намалена функция на щитовидната жлеза, съобщи Юрик алърт.

Тайната на Мона Лиза

"Загадката на Мона Лиза може да бъде разрешена с обикновена медицинска диагноза - болест, свързана с намалена функция на щитовидната жлеза",  твърди д-р Мандип Р. Мехра, директор на центъра по сърдечносъдови заболявания в бостънската болница. Той обобщи досегашните хипотези за болестите на Мона Лиза и предложи собствени интерпретации.
През 2004 г. ревматолози и ендокринолози казаха, че плаки по кожата и подутина на дясната ръка насочват към нарушение в обмяната на липиди, наследствена хиперлипидемия и преждевременна атеросклероза. Според тях известната загадъчна усмивка се дължи на парализа на лицевия нерв.

Мона Лиза се усмихва от щастие, смятат учени
 
Д-р Мехра и съавторът му обаче са убедени, че силно намалената функция на щитовидната жлеза е много по-вероятна диагноза, защото Лиза Герардини е починала на 63-годишна възраст. Ако е страдала от сърдечносъдово заболяване и липидно разстройство, тя надали би живяла толкова, като се има предвид състоянието на медицината през XVI век.
Външни признаци на хипотироидизъм са оредялата коса, пожълтялата кожа и възможна гуша, каквито се виждат на картината, уточни д-р Мехра.

Под "Мона Лиза" е скрит още един портрет
 
Храната на италианците през Ренесанса не е съдържала достатъчно йод. Затова на картините и скулптурите от този период често се виждат хора с гуша.
 
Лиза Герардини е родила малко преди да позира за портрета. Затова е възможно тя да е имала средродилно възпаление на щитовидната жлеза. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА