/ Guliver/Getty Images
Рисунка на гола жена, която много прилича на Мона Лиза, може да е дело на Леонардо да Винчи, съобщават френски медии. Експерти в Лувъра проучват рисунка с въглен, известна като "Monna Vanna", за която се смята, че е създадена в студиото на флорентинския майстор.

Мона Лиза се усмихва от щастие, смятат учени

От 1862 г. голямата рисунка е част от огромната колекция на ренесансово изкуство в музея „Конде” в двореца Шантии, северно от френската столица. След едномесечни проверки уредници от музея смятат, че рисунката поне частично е дело на Леонардо. „Изобразяването на лицето и ръцете в рисунката е със забележително качество”, каза уредникът Матьо Делдик за в. „Фигаро”.

Шифърът на Леонардо закодиран в очите на Мона Лиза?

„Почти сигурно това е била подготовка за картина с маслени бои”, добавя Делдик. Ръцете и тялото, посочва специалистът, са почти същите както при загадъчния шедьовър на Леонардо „Мона Лиза”. Рисунката е с почти същите размери като „Мона Лиза” и малките дупчици, пробити около фигурата, показват, че тя може да е била копирана върху платно. Специалистът по консервация Брюно Мотен потвърди, че рисунката датира от времето на Леонардо през 15 в. Мотен каза за в. „Паризиен”, че изследванията са показали, че това не е копие на загубен оригинал, но не бива прибързано да се обявява, че творбата е рисувана от Леонардо, който умира във Франция през 1519.

Кога Леонардо рисува за първи път енигматична усмивка?

Мотен изтъква, че елемент от рисунката над главата на фигурата е рисуван от десняк, докато Леонардо е бил левичар. Мотен се надява, че в рамките да 2 години авторството на рисунката ще бъде установено, така че да може да бъде включена в изложбата в Шантии по случай 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. Рисунката се проучва от над 10 експерти, които използват различни методи за сканиране и други техники.

Под "Мона Лиза" е скрит още един портрет

Досега те бяха концентрирани върху установяване кога е рисувана голата жена – преди и или след „Мона Лиза”, създадена след 1503. Рисунката е купена през 1862 от херцог Д'Омaл за 7000 франка – значителна сума за времето си, и първоначално е приписвана на прочутия художник. Постепенно обаче, специалистите започват да изразяват съмнения в авторството и са по-склонни да приемат, че само е рисувана в работилницата на маестрото.

Открита в Русия картина може да се окаже втората версия на "Мона Лиза"

В колекции по света има около 120 картини и рисунки на гола Мона Лиза, но повечето много трудно могат да бъдат датирани.
БГНЕС