Кога Леонардо рисува за първи път енигматична усмивка?
Кога Леонардо рисува за първи път енигматична усмивка? / снимка: Guliver/Getty Images

Усмивката на Мона Лиза от векове обърква и пленява почитатели на изкуството и специалисти, защото изглежда различно в зависимост от това как я гледа човек. Учени от университета "Халам" в Шефилд имат доказателства, че тази картина не е първата, за която Леонардо е използвал особената техника, съобщи ЮПИ.

Мона Лиза била ... мъж

Енигматичната усмивка се появява за пръв път в творчеството на Леонардо в картината "Красивата принцеса". Едва неотдавна беше потвърдено, че този портрет е нарисуван от великия италианец. Анализ на Алесандро Соранцо и Майкъл Нюбъри показва, че псевдоусмивката на нея е като на Мона Лиза. Според учените това е доказателство, че объркващото изражение на Джокондата не е случайно.

Усмивката на Мона Лиза се дължи на висок холестерол

Специалисти, изследвали "Мона Лиза", установиха, че формата на устните на картината се променя в зависимост от перспективата. Ако човек гледа право в устните, те сякаш са присвити и жената изглежда отегчена или тъжна. Ако се вгледа в общо в чертите и косата, усмивката се разширява. Според някои ефектът е сякаш Да Винчи е нарисувал щастлива Мона Лиза върху тъжна Мона Лиза.

Същият ефект има и при "Красивата принцеса".

Смята се, че на по-ранната картина е нарисувана Бианка Сфорца - 13-годишната дъщеря на Лудовико Сфорца, херцог на Милано.

Източник: БТА