Шифърът на Леонардо закодиран в очите на Мона Лиза?
Шифърът на Леонардо закодиран в очите на Мона Лиза? / снимка: morguefile.com

Шедьовърът на Леонардо да Винчи „Мона Лиза” от дълго време е обвит в мистерия и дори до днес истинската самоличност на жената с пленителната усмивка не е напълно установена.

Сега членове на италианския Национален комитет за културно наследство разкриха, след като разгледали снимки на очите на Мона Лиза с изключително висока резолюция, че там могат да се видят числа и букви. „Символите не могат да се видят с просто око, но с увеличително стъкло ясно се забелязват”, заяви президентът на комитета Силвано Винчети.

В дясното око могат да се видят буквите L и V, според експертите това е своеобразен подпис на твореца. В лявото око също има символи, но те са трудни за разпознаване. „Трудно е да ги видим ясно, но изглежда това са буквите C и E, но може и да е буквата B. Трябва да знаете, че картината е на близо 500 години, така че не е толкова ясна, както когато е била нарисувана за първи път”, допълва Винчети, цитиран от БТА.

Кадрите с висока резолюция позволили на експертите да забележат и няколко символа, изрисувани върху свода на моста, едва забележим от фона зад Мона Лиза. Тези символи били или 72 или L и числото 2. Винчети, заедно с други учени, е внесъл молба до френските власти за ексхумирането на тленните останки на Леонардо да Винчи, погребан в замъка Амброаз в долината на река Лоара. Те искат да видят дали черепът на художника е там и ако е така въз основа на него да пресъздадат с компютър неговото лице и да установят дали Мона Лиза е автопортрет на художника.

Според историци Да Винчи е бил хомосексуалист и любовта му към мистериите го е подтикнала да се нарисува като жена. Според други теории Мона Лиза е Лиза Герадини, съпруга на търговец от Флоренция. Според трета теория Джокондата е портрет на майката на Леонардо да Винчи.