Кървав диамантразтърси африканската търговия със скъпоценности
Кървав диамантразтърси африканската търговия със скъпоценности / netinfo

"Диамантите са завинаги", пееше някога Шърли Беси диамантената индустрия би желала нещата да си останат така. Сега потенциална заплаха за това е филмът "Кървав диамант", който съживи споровете за т. нар. "конфликтни диаманти", използвани за финансиране на граждански войни в Африка, пише ДПА.

Тъй като индустрията се бои, че филмът може да навреди на нейния бизнес - годишните продажби на необработени диаманти са на стойност близо 10 млрд. евро, а на шлифовани диаманти възлизат на 14 млрд. евро,специалистите по PR и маркетинг на диамантените компании бързо се приготвиха за битка.

Стойността на диамантите най-много зависи от техния вид, и затова водещата диамантена компания в света Де Бирс (базирана в Йоханесбург) организира кампания заедно с партниращите й африкански правителства, за да попречи на филма да опетни по какъвто и да е начин нейната репутация.

Продажбите на "конфликтни диаманти" осигуриха на бунтовници и армии пари за оръжия, използвани в кръвопролитни граждански войни, стрували живота на стотици хиляди хора в страни като Сиера Леоне, Либерия, Ангола и Конго. Две трети от всички диаманти по света се добиват в Африка.

Диамантената индустрия отговори на този проблем преди няколко години, когато в южноафриканския град Кимбърли диамантени компании, правителства и неправителствени организации дадоха началото на т. нар. "Процес от Кимбърли", предвиждащ международна схема за сертифициране на диамантите. Тя е в сила от 2003 г., включва 71 държави и е подкрепена от ООН.

Според Де Бирс процесът на сертифициране покрива около 99 процента от добиваните диаманти. През тази година ЕС планира да запълни оставащата "дупка" и да обвърже диамантената индустрия по-тясно с мерки за предотвратяване на продажбата на "конфликтни камъни".

В момента на първо място обаче е въпросът как диамантите могат да допринесат за развитието на страните, които ги добиват.

Ботсвана и Намибия, например, поделят печалбите с Де Бирс. Прехраната на стотици хиляди хора зависи от добива на диаманти. В Намибия това са 5000 работници и техните семейства. Ботсвана, която е най-големият световен производител на диаманти в стойностно изражение, се опитва да намали зависимостта си от скъпоценните камъни. В момента продажбите на диаманти представляват около 70 на сто от приходите на страната.