/ netinfo
Майките отдавна знаят, че най-добрата храна за бебетата е кърмата. Малък експеримент на учени от университета Браун показа, че тя е толкова полезна не само заради състава на млякото, а и защото увеличава издръжливостта на малките на стрес, предаде Ройтерс.

Кърменето е полезно за бебетата, майките и икономиката
 
Педиатрите препоръчват на майките да кърмят бебетата си поне до 6-месечна възраст, защото това засилва имунната система на децата и намалява опасността от инфекции на горните дихателни пътища, от отити, алергии, затлъстяване, диабет, дори от синдрома на внезапна смърт.

бебе
ThinkStock/Getty Images

Макар и много изследвания да са документирали тези ползи, как точно кърменето ги предизвиква, не е толкова известно.

10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката
 
Американските учени са изследвали нивата на хормона на стреса кортизол при 21 бебета, кърмени през първите пет месеца и на още толкова бебета на изкуствено хранене.
 
Когато ги изложили на стресираща ситуация - пренебрегване от майката, учените установили по-малко данни за стрес при кърмените бебета.

Експерти откриха грешка в препоръките за кърменето
 
"Кърменето контролира специфичен ген, който регулира физиологичната реакция на бебето на стрес", каза ръководителят на изследването д-р Бари Лестър.

Експертите препоръчват децата да се захранват около шестия месец
ThinkStock/Getty Images

Изследването не е целяло да установи дали реакцията на стрес на бебетата е повлияна пряко от кърмата, от държането на бебето до гърдата или от друго обгрижване.

Доц. Миглена Георгиева: Кърменето повишава IQ на детето

Резултатите обаче насочват, че грижовното отношение на майките, като държане на бебето на ръце, може да е полезно за новородените, дори и да са на изкуствено хранене, каза д-р Робърт Райт, професор по педиатрия в медицинското училище "Айкан" към болницата "Маунт Синай", който не е участвал в изследването.

Приемът само на кърма може да причини бъбречни проблеми при бебетата

Учени установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години
ThinkStock/Getty Images

Възможно е по-близката връзка с майката по време на кърменето да променя реакцията на бебетата на стрес и да ги прави по-издръжливи в стресиращи ситуации. 
 
"Така че ползата от кърменето може да е поне двойна - по-добро хранене и по-устойчиво емоционално развитие", обобщи д-р Райт.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА