Котки пазели Ермитажа
Котки пазели Ермитажа / снимка: Sofia Photo Agency
Двувековната история на Ермитажа няма да е пълна без разказите за неговите обитатели – котките, потомци на най-добрите ловци на мишки и плъхове в Русия, отбелязва БГНЕС.

За това как котките се настаняват в световно известната руска съкровищница на културни и исторически шедьоври, разказва руската агенция „Новости”. Историята започва през XVIII век, когато императрица Елизавета нарежда в Санкт-Петербург да бъдат изпратени най-опитните в ловенето на гризачи котки.

Град Казан откликва пръв, тъй като казанските писани се славели като най-свирепите ловци. Така котките се настаняват в двореца и не го напускат дори когато започва френско-руската война от 1812 г. Неофициалните хазяи на Ермитажа преживели и Октомврийската революция от 1917 г. Но през Втората световна война котешкото братство понесло тежки загуби, тъй като в сутерена на музея попаднали няколко бомби. Котките се върнали едва с настъпването на мира.

Сега в Ермитажа за тях се грижат като за пълноправни негови обитатели. В музея има работници, в чиито задължения влиза изхранването на 50-те котки. Да се ловят мишки в музей през XXI век е мързелива работа. Науката чрез отровата за мишки лиши от работа писаните. Ермитажът обаче не се отказва от традицията да се грижи за котките, които са се превърнали в своеобразен негов талисман.