/ iStock/Getty Images
Преди седмица всички световни медии заговориха за младата медицинска сестра в болницата в Тула, Русия, която не носи нищо, освен бански, под прозрачния защитен костюм, ръкавиците и очилата в отделението за лечение на заразени с коронавирус. А тези дни разкриха и името й - 23-годишната красавица, която стана най-известната руска медицинска сестра в света, се казва Надежда Жукова и е завършила Рязанския медински университет.

Още преди да се разбере самоличността ѝ обаче, спрямо нея се изсипаха сериозни критики за липса на сериозно и отговорно отношение към заразата, определиха костюма й като "аморално облекло".
 

Наказаха 20-годишна медицинска сестра заради „аморално облекло” (СНИМКИ)

Регионалният отдел на Министерството на здравеопазването в Русия наложи на сестрата дисциплинарно наказание - забележка за неспазване на изискванията за медицинско облекло, а с персонала на болницата беше проведена "разяснителна беседа".

Същевременно Надежда Жукова получи огромна защита от свои колеги, политици и... почитатели. 

Що се отнася до необикновената й работна униформа, колегите й казаха, че са принудени да работят и така, защото не достига облекло, което трябва да се сменя след всяка смяна в болницата. Оказва се, че Надя не е единствената, която носи защитния си костюм така.
 

Изпълнителният директор на Асоциацията на медицинските сестри в Русия Валери Самойленко също защити 23-годишната Надежда.
 

„Нека тези, които коментират, вместо да обиждат едно нещастно момиче, да влязат поне веднъж в защитената зона на болницата в такъв костюм. И ще разберат какво е хипоксия. Нека да разберат какво е да излезеш навън и да се държиш за стената, за да не изгубиш съзнание, а после да коментират кое е етично и кое - не. Направила е така не за да си върти дупето пред пациентите, а за да не умре там. Когато при нас в Санкт Петербург е +8, носим пижами под защитния костюм. Когато стане +25, ще изглеждаме по същия начин като нея“, каза Самойленко.

Медицинската сестра се превърна в главна героиня в илюстрациите на канадска художничка. А бранд за бельо я пожела за лице на рекламната си кампания.

Тя самата излезе в отпуск, изтри и профилите си в социалните мрежи заради огромния интерес.