Социалните мрежи позволиха на много хора да станат известни, благодарение на снимките, които публикуват. Появиха се обаче и един нов тип инфлуенсъри – домашните любимци. Все по-често в Instagram и Facebook можем да видим профили на кучета, котки, а дори и на по-нетрадиционни домашни любимци.

Повечето профили са изцяло с цел забавление – собственикът решава да създаде пространство в дигиталния свят, където да може да споделя на воля снимки и клипове на любимеца си. Има обаче и профили на домашни любимци, които покрай забавлението успяват да развият и канал, който да носи финансов стимул на собственика им, пише каналът на Цветелинка Цветанова във vbox7. Тази световна тенденция е вече налице и в родните ширини, където може да последвате новите инфлуенсъри: 

Котаракът Румен

Котаракът Румен е инфлуенсър в пълния смисъл на думата с над 50 хиляди последователи. В неговата страница във Facebook не присъства снимка, която да не е придружена от разказ или размисли за живота. Зад профила на Румен стои Наталия Атанасова и нейното богато въображение.

Тя не просто публикува снимки, а е създала цял образ на своя домашен любимец. Освен Румен тя е собственичка и на още един котарак – рижият Златин, който също е част от забавните истории. Често историите са за това как двете котки обсъждат политически събития, говорят за времето или просто злорадстват по адрес стопанката си.

Наталия дори е измислила специфичен език, чрез който се изразява котаракът. Като един виден инфлуенсър, Румен има и собствен мърч – книга, чаши, картички и стикери. 


Marley the pug

Марли е най-известният мопс в България. В профила му в Instagram е записано, че е обществена личност, която е тук, за да ни забавлява. Не се учудваме на статута на Марли като обществена личност предвид това, че дори има собствен имейл за бизнес кореспонденция.

Снимките на Марли са със специални декори и носят свежест на Instagram пространството. Мопсът дори направи giveaway по случай рождения си ден. Често си партнира и с различни марки за храна и принадлежности за домашни любимци, като качва публикации с рекламна цел.
 

Петър и Арчи

Петър и Арчи са две кучета, на които късметът определено се е усмихнал. Те са намерени на улицата от собственичката им Лили. „От улицата до Instagram сцената“ вероятно така би звучало заглавието, ако от Холивуд решат да направят филм за тях. Профилът им в Instagram има над 35 хиляди последователи.

Можем да ги определим като полезни инфлуенсъри, защото Лили се старае с публикациите си да бъде максимално полезна на хората, които имат кучета - от разходките до домашните кучешки лакомства.