Ако сте сред хората, които не искат да се ангажират с домашен любимец, който изисква ежедневни разходки като кучето или пък не ви се рискува да си вземете котка, която може да унищожи бързо новите ви пердета, то задължително трябва да прочетете това.   

Домашното порче, известно като фретка, през последните няколко години е едно от популярните домашни животни, пише каналът "Zoo Box" във vbox7

Домашното порче е дълго 35 до 60 сантиметра и тежи от 350 грама до 3 килограма. Женските са поне 35 сантиметра, мъжките са поне с десет сантиметра по-дълги.
Главата на порчето прилича на конус. Очите са кръгли или бадемовидни, раздалечени са, а цветът им варира в зависимост от цвета на козината. Носът е триъгълен, ушите са малки, заоблени и доста раздалечени. Козината е мека, блестяща и копринена на допир. При някои порчета тя е гладка, при ангорските е по-дълга. Порчето може да бъде с козина в различните нюанси на кафявото, а също така черно или дори бяло. Тъмните порчета имат светли ивици по муцуната.

Отглеждане

Можете да отглеждате вашето порче във волиера - голяма клетка с височина поне метър и покрив. Също така може да го пускате и на свобода в дома си, но преди това се уверете, че сте обезопасили, защото фретката може да прегризе някой кабел. Ако имате възможност можете да държите през деня фретката на остъклен балкон, от който тя не може да излезе. Погрижете се да има сенчесто място през лятото. През нощта е добре да го прибирате в клетката, за да спи.

фретка
iStock/Getty Images

Хранене

По природа поровете са хищници. В домашни условия за тях се препоръчва специализирана висококачествена готова храна за порчета от зоомагазините, която да бъде богата на мазнини и протеини. Не трябва да им давате млечни продукти, плодове, зеленчуци или захарни изделия. Предлагайте прясна вода всеки ден.

Това са най-скъпите домашни любимци (ВИДЕО/СНИМКИ)

Хигиена

Ако имате желание да къпете порчето, това трябва да се случва веднъж месечно и да се използва бебешки шампоан или шампоан за котки. Не къпете фретката с много топла вода. Редовно проверявайте ушите на порчето си за инфекции и подрязвайте ноктите му. Водете го на профилактичен преглед при ветеринар, както и за ваксинации.

Лесно можете да научите порчето да използва котешка тоалетна, тъй като тези животни са доста чисти. Поставете в клетката съд с подходяща смес за котешка тоалетна.

Вземете си домашен любимец, ако ще работите от дома

Въпреки че съществува мнение, че порчетата миришат ужасно, това не е вярно. Неприятна миризма излъчват само мъжките животинчета, и то в любовния си период. Ако е кастрирано, мъжкото порче няма да ви създава този дискомфорт.