/ Gulliver/Getty Images
Картината "Юдит обезглавява Олоферн", която се приписва на Караваджо, бе представена в Лондон след двегодишната й реставрация.
 

Това стана повод експерт да защити тезата си, че действително става дума за творба на Караваджо.

Картината бе изложена в лондонската галерия "Колнаги" преди да бъде предложена за продажба на търг през месец юни. Френският експерт Ерик Тюркен увери, че тя е нарисувана от Караваджо и е сред значимите му творби.
 

"Анализът с рентгенови лъчи показа, че е имало промени, свързани с първоначалното изображение, преди творбата да придобие окончателния си вид - каза той. - Това свидетелства за творчески процес. Имитаторът копира онова, което вижда. В случая обаче става дума за вариации. Знаехме, че ще има дебати. Караваджо затруднява всички изкуствоведи. Не исках да поставя под съмнение репутацията си. Затова изчакахме две години, преди да изложим картината. Тя е свързана с важен етап в творчеството на Караваджо, защото по онова време той напуска Рим и разработва нов стил в живописта, който е по-мрачен, по-драматичен."
 


"Юдит обезглавява Олоферн", с размери 144 см на 173 см, е нарисувана през 1607 г. Картината беше открита на таван в Тулуза, Югозападна Франция, през 2014 г.
БТА