Какво става с филма, ако актьорът почине по време на снимките
Какво става с филма, ако актьорът почине по време на снимките / Guliver/Getty Images

Несъмнено смъртта на актьорите Филип Сиймор Хофман и Пол Уокър беше трагична не само заради таланта, а и заради младостта им. В техните случаи обаче, както и в много други в миналото, пострадаха и целите снимачни екипи, които загубиха своите звезди насред снимките на филмите с тяхно участие, пише Би Би Си.

Какво става, когато краят на филма зависи от актьор, който вече не е между живите?

Хофман участва в ролята на съдията Плутарх Хевънсбий не в едно, а в две продължения на поредицата "Игрите на глада" (The Hunger Games), когато е открит мъртъв, по всяка вероятност от свръхдоза хероин. Вестниците "Сидни Морнинг Хералд" и "Уолстрийт джърнъл" съобщиха, че на практика той е завършил ролята си и оставали само още седем снимачни дни, така че режисьорът Франсис Лорънс ще трябва да преправи една сцена, за да изключи от нея персонажа на Филип Хофман. Британският вестник "Дейли телеграф" цитира информация, според която снимките на третата и четвъртата част няма да се променят, нито датата на премиерите им.

По-сложен е случаят с Пол Уокър, който загина при автомобилна катастрофа, оставяйки недовършена голяма част от работата по "Бързи и яростни 7" (Fast & Furious 7). Неговият герой Брайън О`Конър имаше централно място в поредицата и отсъстваше само в една от седемте части. Един от другите главни актьори във филмите от екшън поредицата - Вин Дизел, разкри, че продуцентите променят датата на премиерата на новата лента, но каква ще е съдбата на героя на Пол Уокър засега не е ясно.

Дилемите на Холивуд

Когато Мерилин Монро почина през 1962 година, току-що беше възобновила снимките на "Невъзможно твой", в който си партнираше с Дийн Мартин. Това стана след редица спънки - отсъствие, заболяване и дори изгонване от продукцията. Филмът не беше завършен, от него бяха използвани кадри за документалния филм от 2001 година "Мерилин: Последните дни". Те показват сътресенията в живота на актрисата, която умира от свръхдоза приспивателни.

Майсторът на бойните изкуства Брус Лий почина през 1973 година, преди да завърши снимките на "Игра на смърт". Филмът трябваше да бъде завършен с използването на дубльор, монтаж и много сенки. Премиерата на лентата, в която Лий играе само в 20 минути, беше през 1978 година. Трябва да се отбележи, че по онова време специалните ефекти не бяха толкова добри, колкото сега.

Неговият син Брандън Лий загуби живота си по време на снимките на филма "Гарванът" през 1993 година след изстрел с пушка, в която вместо халосен е бил зареден истински куршум. Филмът беше завършен с използването на дубльор и дигитални ефекти.

През 1993 година от свръхдоза загина Ривър Финикс, само три седмици преди завършването на снимките на "Тъмна кръв". Филмът беше показан на няколко кинофестивала 19 години по-късно, след като режисьорът Джордж Шлузър спечели няколко съдебни битки със семейството на покойния. Лентата беше завършена с използването на снимки и собствения глас на Финикс.

Използване на въображението

През 2009 година след свръхдоза сънотворни почина Хийт Леджър, чието превъплъщение в ролята на Жокера в "Черният рицар" (The Dark Knight) остана незабравимо. Австралиецът получи няколко посмъртни награди за ролята си, включително Златен глобус и Оскар.

Малко преди смъртта си Леджър започна снимките на "Сделката на доктор Парнасъс" (The Imaginarium of Doctor Parnassus) - фантастика, написана и режисирана от Тери Гилиъм, бивш член на британската комична трупа Монти Пайтън. Гилиъм винаги е бил режисьор с голямо въображение и реши да завърши снимките на филма, като замени Леджър с други трима актьори в съответствие с фантастичния характер на лентата. Така всеки път, когато преминаваше през магическо огледало, героят на Леджър Тони се клонираше, а в образа му влязоха Джони Деп, Джуд Лоу и Колин Фаръл. Те дадоха хонорарите си от филма на дъщерята на Леджър Матилда.

Оливър Рийд почина по време на снимките на "Гладиатор" през 1999 година, когато беше останало съвсем малко работа по завършване на лентата. Решението тук беше пренаписване на част от сценария с включване на вече заснети сцени с актьора чрез използването на дубльор в най-мащабните кадри и замяната му след това дигитално. Това донесе Оскар на режисьора на специалните ефекти Роб Харви. "Когато той почина, трябваше да му вдъхнем живот в края на филма. Беше много странно, особено в онзи момент, когато не разполагахме с толкова много технологии... Беше изобретателна манипулация чрез режисура и сценарий, опитахме се да го направим по най-добрия възможен начин", спомня си Харви.

Цената на загубата

Загубата на един актьор по време на снимките и замяната му могат да се окажат скъпи. Например Наталии Ууд се удави почти в края на снимките на филма Brainstorm през 1981 година, но премиерата на лентата се състоя едва две години по-късно заради финансови проблеми на киностудиото Метро Голдуин Майер. Виждайки интереса на други киностудия да завършат филма, MGM се мобилизира и завършва малкото оставаща работа с дубльорка.

При всички случаи продукциите правят застраховка, която им позволява да започнат от нула, ако се наложи, но това също има своята цена.

"Много пъти, когато някой си счупи крака, снимките трябва да спрат за една-две седмици, докато състоянието на пострадалия се подобри. Ако някой почине, застраховката плаща за промяната на сценария, за снимки с друг актьор или за спирането на проекта", обяснява Матю Торибъл, директор на застрахователната компания Quartz Insurance Brokers Ltd. Може да се случи застрахователните компании да не платят, ако смъртта е свързана с медицинска причина, която не е включена в полицата, но този риск може да бъде смекчен.

Според Торибъл много рядко се стига до отказ от филма, "защото има голям търговски натиск за завършване на продукцията". В случаите като Хофман, на когото му оставаше съвсем малко незавършена работа, е оправдано използването на специални ефекти.

Но Роб Харви се притеснява от идеята за актьор, създаден от компютър. "Може да се създаде герой, генериран от компютър, или да се използват движения от други сцени и да се наставят върху модела, но никога няма да е същото", казва той. (БГНЕС)