Всички обичаме масажите, но да си признаем честно - невинаги имаме времето и средствата, за да отидем и да се доверим на професионален масажист. Истината обаче е, че можем да си правим масажи и в домашни условия, а тези на лицето са доказано ефективни в борбата срещу бръчките и вялата кожа и ни даряват със здрава, красива и сияйна кожа на лицето.

Подходящи етерични масла

Масажът у дома можете да си направите с най-различни помощни средства - от етерични масла до любимият ви хидратиращ крем. Различните етерични масла въздействат по различен начин върху кожата ни, затова е добре да подберем точно онова, което ще ни свърши май-добра работа.

Ето няколко жокера:

Сандалово дърво

Маслото от сандалово дърво овлажнява и укрепва кожата. Подмладява, стяга и тонизира.

3 лесни трика за кожа като кадифе с билки и масла

Розово масло

То успокоява и в перфектно за по-чувствителна кожа.

масаж
Thinkstockphotos

Масло от семена от малина

Силно хидратира и подхранва кожата, увеличава еластичността й, забавя стареенето.

Лесни стъпки за по-красива кожа (ВИДЕО)

Масло от босилек

Има антибактериално действие и омекотява кожата. То, заедно с маслото от лайка, което успокоява кожата, са чудесно за тийнейджъри с по-проблемна кожа.

масло
Thinkstockphotos

Масло от бергамот

Свива порите, нормализира секрецията на мастните и потните жлези. Чудесно е за акнеична кожа.

Масло от лавандула

Има антисептично и противовъзпалително действие. Успокоява кожата.

Как се прави масаж на лице?

Масажът се прави вечерно време на абсолютно чиста кожа. С топли и също толкова чисти ръце загряваме няколко капки масло и започваме. Ето как:

Първо с леко потупващи движения с връхчетата на пръстите минаваме по цялото лице. По този начин подготвяме лицевите мускули за последващия масаж, отпускаме се, а и е наистина много приятно.

Пет неща, които вредят на кожата ви, без да знаете

След това с показалците нежно минаваме със зигзагообразни движения по ширина по цялото ни чело. След това се спускаме на зигзаг в центъра на челото няколко пъти. Това спомага да се разтегнат именно тези мускули, които са виновни за фините бразди по челата ни.

С помощта на два пръста нежно изтегляме от центъра на челото към слепоочията и бавно правим кръгообразни движения, редувайки посока на часовниковата стрелка и обратно.

След това нежно започнете да притискате, сякаш пощипвате веждите си, за да отпуснете иначе напрегнатата мускулатура и в тази зона.

За отпускане и намаляване централната бръчка в междувеждието, притиснете с два пръста именно там и леко разтрийте с кръгови движения.

За да се отърсите от стреса, масажирайте с кръгови движения точките в основата на челюстта, в близост до ушите.

масаж
Thinkstockphotos

А за да премахнете насъбралите се токсини в областта на шията и под брадичката, нежно спуснете с ръце в посока надолу.

Следва деликатната зона около очите, затова използвайте за масаж безименния пръст, който има най-слаб натиск и въздействие върху кожата.
Срещу подпухналост около очите минавайте нежно с пръсти, изписвайки буквата С. А срещу бръчки движете само в посока отвън навътре или изписвайки осморка по този начин. Ако мислите, че не сте достатъчно нежни и внимателни в тази зона, можете да я докосвате и само с потупвания.

Най-безумните трикове за красота на звездите (ВИДЕО)

В зоната на скулите и бузите с пръсти разтривайте само в посока отдолу нагоре. С това подобрявате оросяването в зоната и бузките ви отново ще са здравословно румени. А и се борите с гравитацията, която естествено свлича кожата надолу. Друг масаж с лифтинг ефект е да издърпвате отдолу нагоре в посока навън. Зоната около носа масажирайте с леки пощипвания и за финал отново минете с потупващи пръсти по цялото лице за релаксация.

И още:

Без фотошоп: Неземно красивите музи на 90-те

Масажите връщат романтиката във връзката

Кои храни съсипват кожата и кои я правят сияйна

Осем продукта от кухнята, които ни правят по-красиви

Защо изглеждаме по-стари, отколкото сме? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук