Кои храни съсипват кожата и кои я правят сияйна
Кои храни съсипват кожата и кои я правят сияйна / Thinkstock/Getty Images

Имате проблеми с кожата? Според специалистите е много вероятно причината за това да се крие в някоя от любимите ви храни.

За доброто здраве на кожата обаче е необходимо хората да се хранят правилно и балансирано, дори това да означава да похапват и не толкова харесвани от тях неща, обясняват германски експерти, цитирани от ДПА.

Отказвайки се от нездравословни храни като бургери, чипс, пържените храни и най-вече - пържени картофи, и заменяйки ги с разнообразно и балансирано хранене, хората ще направят крачка напред към постигането на безупречна кожа. Това не означава, че те напълно трябва да се лишават от любимите си нездравословни храни или да изпитват вина, когато ги включват в менюто си.

Храните, които правят чудеса

Но все пак разнообразното и балансирано хранене осигурява важни вещества за сияйна кожа като витамини, минерали, протеини и мазнини.

"Хората, които не се хранят балансирано, рискуват да се сблъскат с кожни проблеми", казва Кристиане Байерл, директор на отделението по дерматология и алергии на германската клиника "Хелиос".

Като цяло здравето на кожата зависи от количеството сън, гените, слънчевата светлина и редица други фактори.

Всекидневно кожата е изложена на действието на вредни вещества. Това води до формирането на свободни радикали - нестабилни атоми, които са способни да причинят увреждане на клетките. В повечето случаи тялото ги "прихваща", но ако са твърде много, свободните радикали са в състояние да повлияят върху здравето на кожата.

За да се предпазят от вредния им ефект, храненето на хората трябва да е богато на антиоксиданти.

Кои храни са полезни за здравето

Витамин А, който е необходим за обновяването на кожните клетки, се съдържа в млякото, морковите или рибата, обясняват специалистите. Подобно действие оказват и съдържащите се в зърнените храни, зеленчуците и млечните продукти витамини Е и В.

Витамин С играе роля в регулирането на влагата на кожата.

Топ 10 на храните афродизиаци (ВИДЕО)

За гладка кожа тялото се нуждае от калций, цинк и магнезий. Богати на тях са зърнените храни и зеленчуците. В по-малки количества те се съдържат в месото и млечните продукти.
Друг начин хората да си осигурят сияйна кожа е правилната хидратация, отбелязват експертите. Те напомнят, че за целта е необходимо да се приемат повече течности, като идеалното средство е водата.

Водата е важна за еластичността на кожата. Специалистите препоръчват възрастните да пият минимум 1,5-2 литра дневно.

Освен от изобилие от витамини, минерали и вода, кожата се нуждае и от протеини и мазнини.

Отличен източник на протеини са лещата и бобът, рибата, ядките, крехкото месо и млечните продукти.

Източник: БТА