Днес телефонът е неизменна част от нашия живот и е трудно да си представим какво е било преди това. Зад изобретението, което промени света, стои един шотландец - Александър Бел.

Александър Греъм Бел е роден на 3 март 1847 г. в Единбург, Шотландия. Баща му и дядо му били експерти по механиката на гласа и дикцията, а майка му е била виртуозна пианистка, въпреки че е имала проблем със слуха.

Малкият Александър бил любознателно дете и от ранна детска възраст имал интереси към науката за звуците.

Почти цялата младост на Александър преминала в преподаване и обучение на хора с увреден слух и говор във Великобритания и Канада, където семейството емигрирало през 1870 г., след смъртта на двамата му братя от туберкулоза.

7-те най-значими открития на човечеството

През 1871 г.  Бел се преместил в Бостън и започнал работа по устройство, което да позволи на телеграфа да изпраща сигнал на няколко различни съобщения, настроени на различни честоти. Намерил финансиране от Томас Сандърс и Гардинър Хъбард.

Александър Греъм Бел
gettyimages

По това време съдбата го срещнала с младия и талантлив електротехник Томас Уотсън, който станал негов сътрудник.

10 признака, че страдате от номофобия

След няколко години работа, на 10 март 1876 г. официално бил представен новият „метод за предаване на говор и звуци с помощта на електрически вълни”. Това бил първообразът на телефона. Устройството било изработено от подръчни материали: фуния, дъски, метална чаша с вода, игла и проводник. Изобретението било прието като голям технически напредък, при това донесло и големи финансови печалби.

Кое е най-желаното изобретение за следващите 100 години?

Александър Греъм Бел умира на 2 август 1922 г. в дома си в гр. Бадек, Канада. В знак на почит към личността му телефонните линии в същия ден били спрени за 1 минута.

И още:

Изобретенията, които взеха живота на създателите си (ВИДЕО)

Велики открития, направени в царството на сънищата

Случайните открития, които промениха света (ВИДЕО)

Откритията, за които науката няма обяснение

7 български открития, които промениха света

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук