/ ThinkStock/Getty Images
Американски учени от университета в Питсбърг проведоха проучване от което става видно, че мирисането на шоколад ни помага да загърбим цигарите, пише британският в. "Метро".

Пет билки, които ще ви помогнат да откажете цигарите (ВИДЕО)

Същия ефект има мирисането и на други приятни ухания на ванилия и дива мента. Екипът на д-р Майкъл Сайет провел експерименти с пушачи, опитващи се да се откажат от тютюневия дим. Мирисането на шоколад им помогнало да снижат никотиновия си глад с 23 процента. При доброволците, на които бил даван тютюн за мирисане, спадът на никотиновия глад се оказал по-нисък - 14 процента.

Д-р Майкъл Сайет изтъква, че новият нетрадиционен метод може да се окаже по-ефективен от заместващите антиникотинови терапии. При тях завръщането към вредния навик е много често явление.

Съставките в обикновения чай удължават живота

ванилия
ThinkStock/Getty Images

В експериментите взели участие 232 пушачи, на които били давани за помирисване приятни и неприятни ухания, както и тютюн от любимата им марка цигари.

От направените експерименти проличало, че приятните аромати като този на шоколада правят отказването от цигарения дим по-лесно. Учените все още не могат да обяснят на какво се дължи този ефект.

Четете също:

Ванилията - черното цвете на ацтеките

Хората са използвали ванилия преди повече от 3500 години

Откажете цигарите не по-късно от 45-годишна възраст, съветват учени


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА