Използването на геотермалните ресурси за производство на електроенергия е спорна тема в Япония, но няма особени разногласия по отношение на друга тяхна употреба: естествена пара за готвене, предаде АФП.

Геотермалните източници, които превръщат Япония в рай за горещите извори или „онсените“, се използват и за производството на редица деликатеси.

Това е "онсен тамаго" - яйца, приготвени в геотермално загрята вода с температура около 65 градуса, за да се получи сравнително твърд жълтък с кремообразен мек белтък.

Има и малки кръгли сладкиши, наречени "онсен манджу", популярна закуска, която се продава на около 2900 места с горещи извори в цяла Япония. Напълнени с паста от червен боб, те се приготвят с парата, която се издига от водата в онсен.

В Бепу, малък крайбрежен град в югозападната част на Япония, Кюшу, изобилието от естествени горещи извори е довело до появата на местен специалитет: "jigoku mushi" или "адска пара".

Клиентите могат да си купят месо, риба и зеленчуци на място в онсен и да ги приготвят в съдове, свързани директно с парата, излизаща от близкия естествен горещ извор.

"Този метод на готвене се споменава в местни исторически документи още преди 200 години", казва пред АФП Хитоши Танака, президент на „Hyotan Onsen“, който предлага "jigoku mushi" на своите клиенти.

С пара при температура 100-110 градуса по Целзий готвенето обикновено отнема не повече от пет до десет минути, "така че храната запазва първоначалния си цвят", обяснява Танака.

Сярата, съдържаща се в парата, придава "умами" на ястието - подобрител на вкуса, считан за ключов за японската кухня, и съдържа желязо - микроелемент, важен за здравето, добавя той.

"Вкусваш с очите си, усещаш мириса на парата, чуваш звука от извора на горещия извор: така че оценяваш храната тук с цялото си тяло."

Техниката има и друго предимство: няма нужда от електричество или газ в момент, когато Япония, както и много други страни, се сблъсква с нарастващите цени на енергията.
БГНЕС