И най-леките упражнения предпазват от сърдечни болести
И най-леките упражнения предпазват от сърдечни болести / ThinkStock/Getty Images

Младите жени, които извършват физически упражнения 2,5 часа седмично, намаляват риска от сърдечни болести с 25 на сто, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

"Навиците ни и изборът, който правим през първата половина от живота си, са определящи за благосъстоянието и вероятността от хронични заболявания през втората му половина", заяви д-р Ерин Мичъс от медицинския институт Джонс Хопкинс в Балтимор. „По-високото ниво на физическа активност е свързано с по-малко сърдечни заболявания, инсулти, ракови болести, случаи на диабет и други здравословни проблеми".

Ръководителката на изследването Андреа Чомистек от университета на Индиана поясни, че препоръчваните на жените 150 минути физическа активност седмично могат да бъдат осигурени чрез повече по-кратки или по-малко по-продължителни сеанси.

И една минута движение дневно е полезна за здравето

"Гимнастическите упражнения, ходенето или карането на велосипед са достатъчни, за да намалят риска от сърдечни болести за жените", отбеляза тя. Чомистек е на мнение, че мъжете също могат да извлекат полза от умерената физическа активност, но това трябва да бъде потвърдено от други изследвания. "Важно е за жените, които са с нормално телесно тегло, наднормено тегло или затлъстели, да са физически активни", увери тя.

Едноминутните тежки тренировки са полезни за здравето и правят чудеса

Изследването обхванало над 97 000 медсестри на възраст между 27 и 44 години. Били наблюдавани по-специално честотата, продължителността, интензивността и видът на физическите упражнения. В рамките на 20-годишното изследване 544 участнички били засегнати от сърдечни болести. Учените заключили, че жените, които са най-активни физически, са с 25 на сто по-малък риск от сърдечни болести в сравнение с участничките, които извършват най-малко физически упражнения.

Тренировките 3 пъти седмично са най-ефективни

Не е необходимо упражненията да са изнурителни. Умерената физическа активност, като бързото ходене, намалява риска от сърдечни болести, отбелязаха учените.

Причинно-следствена връзка в рамките на изследването все пак не е открита. Резултатите от него са публикувани в Circulation.

Източник: БТА